הארכת אשרה מעל 63 חודשים למטפל זר: אותו מטופל או ועדה הומניטרית
מטפל זר שמתקרב ל-63 חודשים בישראל: מתי מותר להמשיך אצל אותו מטופל, מי יכול לפנות לוועדה ההומניטרית (״ועדת חריגים״), תנאי הסף, המסמכים, המועדים והערר.
צוות CareMate · 8 דקות קריאה · עודכן
מטפל זר בסיעוד רשאי לשהות ולעבוד בישראל עד 63 חודשים — חמש שנים ושלושה חודשים — מיום כניסתו הראשונה באשרת עבודה ב/1. אחרי זה יש רק שתי דרכים להמשיך: אם הוא מועסק אצל אותו מטופל לפחות שנה, רישיונו יכול להיות מוארך בכל פעם לשנה, כל עוד הוא נשאר אצל אותו מטופל; ואם מעסיקו נפטר או עבר למוסד סיעודי, מטופל חדש יכול להעסיק אותו רק באישור הוועדה ההומניטרית של שר הפנים, בתנאי סף נוקשים ובבקשה שמוגשת תוך 90 יום.
איך סופרים את 63 החודשים — ומה קורה אחרי 51?
הכלל קבוע בסעיף 3א לחוק הכניסה לישראל. הספירה מתחילה ביום שבו המטפל נכנס לישראל לראשונה ברישיון ב/1, והיא "ברוטו": גם חופשות מולדת ותקופות אחרות בחו״ל נספרות. לכן התאריך הקובע הוא תאריך הכניסה הראשונה, לא תאריך הרישיון הנוכחי שבדרכון.
לפני 63 יש תחנה נוספת, שמפתיעה משפחות רבות — 51 חודשים:
| הזמן מאז הכניסה הראשונה | מה מותר |
|---|---|
| עד 51 חודשים | מעבר בין מעסיקים בעלי היתר, בכפוף לאזור הגאוגרפי ולמגבלת מספר המעברים |
| 51 עד 63 חודשים | המשך עבודה אצל אותו מטופל בלבד. מטפל שההעסקה שלו מסתיימת לא יכול להתחיל עבודה קבועה אצל מטופל חדש, ולפי נוהל הרשות יש לו 60 יום להתארגן ולצאת. החריג: החלפה זמנית של מטפל אחר שיצא לחופשה בחו״ל |
| מעל 63 חודשים | המשך אצל מטופל שאצלו עבד לפחות שנה, או אישור של הוועדה ההומניטרית |
המשמעות המעשית: לפני שמקבלים מטפלת שכבר נמצאת בישראל, בודקים כמה זמן עבר מכניסתה הראשונה — ראו החלפת מטפלת זרה. מטפלת שנמצאת בין 51 ל-63 חודשים יכולה לעזור לכם רק כמחליפה זמנית, כמוסבר במדריך מטפלת מחליפה בזמן חופשה. ואם המטפלת שלכם עברה 51 חודשים, כל סיום של ההעסקה אצלכם הוא כנראה גם סוף עבודתה בישראל.
אפשר להמשיך להעסיק את המטפלת אחרי 63 חודשים?
כן, בתנאי שהיא מועסקת כדין אצל המטופל שלכם לפחות שנה כשהיא מגיעה לסף, וממשיכה לעבוד אצלו. זה החריג שבסעיף 3א(ב) לחוק, והוא לא מחייב פנייה לוועדה. בפועל:
- הרישיון מוארך בכל פעם לשנה, באמצעות הלשכה הפרטית, או לתקופה קצרה יותר אם ההיתר שלכם או הדרכון של המטפלת פוקעים קודם.
- בהארכה הראשונה שאחרי 51 חודשים, לפי נוהל הרשות, מצרפים חוות דעת של עובד סוציאלי מטעם שירותי הרווחה, רופא או אח מוסמך, על הקשר והתלות בין המטופל למטפלת ועל כך שהפסקת העסקתה תפגע בו קשות. בהארכות הבאות אצל אותו מטופל היא לא נדרשת שוב.
- בן או בת זוג: אם המטופל נפטר, בן הזוג שגר איתו באותו בית רשאי להמשיך להעסיק את המטפלת גם אחרי 63 חודשים, בתנאי שהוא עצמו עומד בתנאים לקבלת היתר. רשות האוכלוסין רואה בבני זוג שגרים יחד יחידה אחת לעניין הזה.
ההגבלה היא שהמטפלת קשורה למטופל הזה. כשההעסקה אצלו מסתיימת — בפטירה, במעבר למוסד או בפיטורים — היא לא יכולה לעבור למעסיק אחר. החריג היחיד הוא אישור של הוועדה ההומניטרית לבקשה של מטופל חדש, וברוב המקרים הוא אפשרי רק כשההעסקה הסתיימה בפטירת המטופל או במעברו הקבוע למוסד. לכן כדאי לחשוב מראש גם על גמר החשבון בסיום ההעסקה, שאחרי שנים ארוכות כולל סכומים משמעותיים.
מי יכול לפנות לוועדה ההומניטרית (״ועדת חריגים״)?
שמה הרשמי הוא הוועדה המייעצת לשר הפנים להארכת רישיונות ב/1 בענף הסיעוד מטעמים הומניטריים מיוחדים, ומשפחות קוראות לה ועדה הומניטרית או ועדת חריגים. אל תתבלבלו עם הוועדה המקצועית המייעצת של ענף הסיעוד, שבוחנת זכאות להיתר עצמו — ראו היתר העסקה למטפל זר.
המצב הטיפוסי: מטפלת ותיקה שהמטופל שלה נפטר, ומשפחה אחרת רוצה להעסיק אותה. מה מגיע לה מהמשפחה הקודמת במצב כזה — במדריך פטירת המטופל וזכויות המטפל. אין צורך עוד להוכיח היכרות קודמת בין המטופל החדש למטפלת, אבל תנאי הסף מחמירים.
תנאים לגבי המטופל: היתר העסקה תקף, פעיל ופנוי (שאין רשום עליו עובד), והשתייכות לאחת הקבוצות: מי שהגיע לגיל פרישה; מקבלי קצבת שירותים מיוחדים בשיעור 188% לפחות; נכי צה״ל ונפגעי פעולות איבה שהוכרו כנכים סיעודיים בדרגת 100% מיוחדת; ילדים הזכאים לגמלת ילד נכה בשיעור 188% לפחות; ונכי עבודה שהוכרו כתלויים לחלוטין בעזרת הזולת.
תנאים לגבי המטפלת — בלעדיהם הבקשה נדחית על הסף:
- נכנסה לישראל ברישיון ב/1 לענף הסיעוד, ועברו לפחות 63 חודשים מכניסתה הראשונה
- עבדה כדין לפחות 24 חודשים רצופים אצל מטופל אחד (מעבר בין מטופלים בעקבות פטירה או מעבר למוסד נחשב רצף)
- העסקתה האחרונה הסתיימה בגלל פטירת המטופל או מעבר קבוע שלו למוסד סיעודי
- לא עברו 8 שנים מכניסתה הראשונה לישראל
- רישיונה לא הוארך בעבר מטעמים הומניטריים, למעט הארכה לטיפול בבן זוג של המטופל
- הבקשה מוגשת תוך 90 יום מסיום ההעסקה החוקית האחרונה. איחור של עד 30 יום עשוי להתקבל לפי אמות המידה של הרשות; מעבר לכך הבקשה עוברת להליך מהיר, וארכה ניתנת רק במקרים מיוחדים
מטופל מורכב — מי שטרם הגיע לגיל פרישה ושייך לאחת הקבוצות שאינן גיל הפרישה ברשימה שלמעלה — נהנה מהקלות: לא חלים עליו התנאים של 24 החודשים, של סיבת סיום ההעסקה ושל הארכה הומניטרית קודמת, ובמקום 8 שנים חלה תקרה של 13 שנים. גם הארכת מועד ההגשה נדיבה יותר במקרה שלו — עד 60 יום מעבר ל-90 הימים.
בקשה גם לא תאושר, ככלל, אם ניתן נגד המטפלת צו הרחקה, אם עבדה בישראל מחוץ לענף הסיעוד, אם הגישה בקשה למעמד אחר (למשל פליטות או מעמד מכוח נישואים), או אם הקשר הטיפולי נותק בגלל שהותה בחו״ל יותר משישה חודשים. שר הפנים קובע מכסה שנתית מרבית של רישיונות הומניטריים, והוועדה בוחנת גם אם מדובר בצורך אמיתי ולא בניסיון להשתקע.
אילו מסמכים מגישים ואיך?
- טופס בקשה לוועדה הומניטרית, חתום בידי המטופל, בן משפחתו או האפוטרופוס
- מכתב הסבר מנומק על הסיבות ההומניטריות החריגות לצורך דווקא במטפלת הזו
- חוות דעת מקצועית על הקשר והתלות ועל הפגיעה החמורה שתיגרם אם ההעסקה תיפסק. אם הבקשה מוגשת דרך לשכה פרטית — בידי עובד סוציאלי בכיר בלשכה עם שלוש שנות ותק לפחות; אם המשפחה מגישה בעצמה — בידי רופא, אח מוסמך או עובד סוציאלי של הרשות המקומית, עם שנתיים ניסיון לפחות בסיעוד. נותן חוות הדעת חייב לבקר את המטופל בביתו, לציין את תאריך הביקור ואת משך ההיכרות, ולחתום עם מספר רישיון. בקשה בלי חוות דעת נדחית בלי אפשרות לחדש אותה
- מכתב מהרופא המטפל עם ההיסטוריה הרפואית והמצב העדכני, ודוח תפקודי (ADL) עדכני
- הצהרת ויתור על סודיות, וצו מינוי אפוטרופוס אם מונה
- תצהיר של המטפלת שנחתם בפני עורך דין, בשפה שהיא מבינה (ובתרגום נוטריוני אם אינה דוברת עברית או אנגלית). בתצהיר היא מצטרפת לבקשה ומאשרת שהבינה: אם הבקשה תאושר תעבוד רק אצל המטופל הזה, ובסיום ההעסקה תצא מישראל; אם תידחה — תצא ולא תוכל להיכלל בבקשה של מטופל אחר
- אישור רופא שהמטפלת בריאה וכשירה לעבודה בסיעוד
את הבקשה מגישים דרך לשכה פרטית מורשית, בדוא״ל ובחתימה אלקטרונית מאובטחת, או ישירות בידי המטופל או בן משפחה מדרגה ראשונה: בדואר רשום לרשות האוכלוסין וההגירה, אגף היתרים – ועדה הומניטרית, בניין כי״ח, רחוב אגריפס 42, ירושלים, או במסירה ידנית באגף ההיתרים באותו בניין (קומה 5) בשעות קבלת הקהל. בקשות כאלה לא מגישים בלשכות האזוריות. אם חסר מסמך, תישלח דרישה להשלים תוך 14 ימים, ובלי השלמה הבקשה נדחית על הסף.
מה קורה אחרי ההחלטה — ואיך מערערים?
הוועדה מתכנסת במידת האפשר פעם בחודש. היא רשאית לבקש מידע נוסף מהמטופל או מהמטפלת ולשלוח נציגים לביקור בבית, ואת המלצתה היא מעבירה לשר הפנים, שמחליט. ההחלטה המנומקת נשלחת דרך הלשכה או לכתובת שציינתם בבקשה, ואת מצב הטיפול אפשר לבדוק באתר הרשות.
אם הבקשה אושרה, נרשמים דרך הלשכה הפרטית ומאריכים את רישיון המטפלת בתוך פרק הזמן שנקבע בהודעת האישור. אם הרישיון לא מוארך בזמן, האישור מתבטל והמטפלת נדרשת לצאת. מכאן הרישיון מוארך בכל פעם לשנה, כל עוד היא מועסקת אצל אותו מטופל — ורק אצלו.
אם הבקשה נדחתה, המטפלת נדרשת לצאת מישראל תוך 30 יום. על ההחלטה אפשר לערור לבית הדין לעררים בירושלים, לא יאוחר מ-30 יום מיום מתן ההחלטה.
הערה על התקופה האחרונה: בעקבות המלחמה נקבע הסדר זמני להארכת אשרות של מטפלים שבקשותיהם הוגשו או נדחו בין 7.10.2023 ל-15.9.2025, בכפוף לחוות דעת של עובד סוציאלי שהוגשה עד 19.2.2026. מועד ההגשה במסגרת ההסדר הזה כבר עבר.
מתי כדאי להתייעץ
אם המטופל נפטר ואתם רוצים שהמטפלת תמשיך אצל בן משפחה אחר או אצל מטופל אחר — השעון של 90 הימים מתחיל לרוץ מסיום ההעסקה, ולכן פנו ללשכה הפרטית מיד, עוד לפני שמסדרים את הניירת. אם הבקשה נדחתה, 30 הימים לערר קצרים, וכדאי לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני הגירה ועובדים זרים. אם לא ברור כמה חודשים צברה המטפלת או אילו העסקות נרשמו לה, בקשו מהלשכה לבדוק את רישומי הרשות, או פנו למוקד ב-*3450. מטפלים שצריכים ליווי משלהם יכולים לפנות לארגון קו לעובד.
למה CareMate
CareMate שומרת את הדרכון, אשרת העבודה ותאריכי התוקף של המטפלת בכספת המסמכים ומציגה התראה במערכת לפני פקיעת הוויזה, כדי שיהיה זמן לטפל בהארכה השנתית. כשההעסקה מסתיימת, למשל בהגעה ל-63 חודשים, היא מחשבת גמר חשבון מלא לפי הוותק והתלושים שהופקו במערכת. המידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי.
שאלות נפוצות
כמה זמן מטפל זר יכול להישאר בישראל?
ככלל עד 63 חודשים, כלומר חמש שנים ושלושה חודשים, מיום כניסתו הראשונה באשרת ב/1. הספירה כוללת גם תקופות שבהן שהה בחו״ל. מעבר לכך אפשר להמשיך רק אצל מטופל שאצלו עבד לפחות שנה, או באישור הוועדה ההומניטרית.
אפשר להמשיך להעסיק מטפלת אחרי 63 חודשים?
כן, אם היא מועסקת כדין אצל אותו מטופל לפחות שנה וממשיכה לעבוד אצלו. הרישיון שלה מוארך בכל פעם לשנה, באמצעות הלשכה הפרטית, כל עוד ההעסקה אצל אותו מטופל נמשכת.
מה זו ועדת חריגים לעובד זר סיעודי?
זה הכינוי הנפוץ לוועדה ההומניטרית המייעצת לשר הפנים, שבוחנת בקשה של מטופל להעסיק מטפל שכבר עבר 63 חודשים בישראל ולא טיפל בו שנה. הוועדה ממליצה, השר מחליט, ומספר האישורים מוגבל במכסה שנתית.
תוך כמה זמן צריך להגיש בקשה לוועדה ההומניטרית?
תוך 90 יום מסיום ההעסקה החוקית האחרונה של המטפל, למשל מפטירת המטופל הקודם. איחור של עד 30 יום עשוי להתקבל לפי אמות המידה של הרשות; מעבר לכך הבקשה נבחנת רק במקרים מיוחדים.
מה קורה אם הוועדה ההומניטרית דוחה את הבקשה?
המטפל נדרש לצאת מישראל תוך 30 יום, והוא לא יוכל להיכלל בבקשה של מטופל אחר. על ההחלטה אפשר לערור לבית הדין לעררים בירושלים תוך 30 יום מיום מתן ההחלטה.
רוצים לשמור את התשובה הזאת?
7 ימים חינם, בלי כרטיס אשראי, בלי התחייבות. חברו את המידע לתהליך ההעסקה החודשי.
