מטפלת זרה מתפטרת: הודעה מראש, מה מגיע לה ומה עושים כשעזבה בלי הודעה
מטפלת זרה שמתפטרת חייבת בהודעה מראש בכתב — 7, 14 או 21 ימים בשנה הראשונה וחודש אחריה. מה מגיע לה בגמר חשבון, מתי התפטרות נחשבת פיטורים ומה מותר לקזז.
צוות CareMate · 7 דקות קריאה · עודכן
מטפלת זרה רשאית להתפטר בכל עת, ואסור למנוע זאת ממנה — אבל לפי נוהל רשות האוכלוסין היא חייבת להודיע מראש ובכתב, גם למשפחה וגם ללשכה הפרטית: 7 ימים עד סוף החודש השלישי, 14 ימים בחודשים 4–6, 21 ימים עד תום השנה הראשונה וחודש לאחר מכן. גם כשהיא מתפטרת מגיעים לה שכר אחרון, פדיון חופשה, דמי הבראה ו-12.5% מהשכר מהחודש השביעי במקום פנסיה. פיצויי פיטורים מלאים מגיעים רק כשההתפטרות היא בנסיבות שהחוק רואה כפיטורים.
כמה זמן מראש מטפלת זרה חייבת להודיע על התפטרות?
על מטפלת סיעודית חלות שתי חובות נפרדות:
- חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות — החובה הכללית, שחלה על כל עובד: יום לכל חודש עבודה בחצי השנה הראשונה; מהחודש השביעי ועד תום השנה 6 ימים ועוד 2.5 ימים לכל חודש נוסף; ואחרי שנה — חודש.
- נוהל רשות האוכלוסין 9.2.0011 — חובה ייחודית לענף הסיעוד, שנקבעה כדי שמטופל חסר ישע לא יישאר פתאום בלי טיפול. היא חלה מהיום השביעי לעבודה אצל המטופל, ובחודשים הראשונים היא ארוכה מזו שבחוק:
| ותק אצל המטופל | לפי החוק | לפי נוהל רשות האוכלוסין |
|---|---|---|
| 3 חודשים | 3 ימים | 7 ימים |
| 5 חודשים | 5 ימים | 14 ימים |
| 8 חודשים | 11 ימים | 21 ימים |
| שנה ומעלה | חודש | חודש |
לפי הנוהל, ההודעה ניתנת בכתב ומפרטת את סיבת הסיום, את יום מתן ההודעה ואת יום כניסת ההתפטרות לתוקף. היא נמסרת גם ללשכה הפרטית וגם למטופל, ואם המטופל אינו יכול לנהל את ענייניו — לבן המשפחה שמשמש בפועל כמעסיק. מטפלת שרוצה לעזוב מוקדם יותר צריכה להודיע על כך מראש, כדי לאפשר למשפחה ולשכה להיערך. חל איסור לעזוב מטופל סיעודי בפתאומיות בלי השגחה, אלא בנסיבות קיצוניות ומוצדקות.
הנוהל לא מוסיף ולא גורע מזכויות לפי החוק, אבל הודעה שניתנה לפיו יכולה להיחשב גם הודעה מוקדמת לפי החוק. הוא לא חל כשקיימות נסיבות מיוחדות שבגללן אי אפשר לדרוש ממנה להמשיך לעבוד — למשל התעללות או אי-תשלום שכר.
בתקופת ההודעה היא ממשיכה לעבוד ולקבל שכר מלא. אתם רשאים לוותר על עבודתה בתקופה הזו, אבל אז משלמים לה את השכר עבור ימי ההודעה (סעיף 6 לחוק). אסור לחייב אותה לנצל בתקופת ההודעה ימי חופשה צבורים, אלא בתום לב ומצורכי העבודה, ותמיד כש-14 ימים לפחות מתקופת ההודעה אינם חופשה.
מה מגיע למטפלת שהתפטרה?
גם בהתפטרות, המטפלת זכאית לגמר חשבון מלא:
- שכר אחרון — עד היום האחרון לעבודה, לא יאוחר מה-9 בחודש שאחרי.
- פדיון ימי חופשה — כל הימים שנצברו ולא נוצלו בשנה הנוכחית ובשלוש השנים הקלנדריות שלפניה.
- דמי הבראה — למי שהשלימה שנת עבודה, כולל החלק היחסי שטרם שולם.
- תשלומים במקום פנסיה — 12.5% מהשכר עבור כל חודש מהחודש השביעי ואילך: 6.5% במקום תגמולים ו-6% רכיב פיצויים. המשפחה משלמת את הסכום הזה גם בהתפטרות. החריג היחיד: בית הדין לעבודה קבע שהתקיימו נסיבות מיוחדות שפוטרות את המעסיק מתשלום רכיב הפיצויים. ראו תשלומים במקום פנסיה למטפלת זרה.
- אישור בכתב על תקופת העבודה — תאריך תחילת ההעסקה ותאריך סיומה. לפי סעיף 8 לחוק הודעה מוקדמת, המעסיק מוסר אותו בתוך 14 ימים מהיום האחרון לעבודה, או בתוך 7 ימים מדרישה בכתב, המוקדם מביניהם.
דוגמה: מטפלת שעבדה שנתיים בשכר מינימום (6,443.85 ₪) והתפטרה בלי נסיבות מזכות. התשלומים במקום פנסיה מחושבים על 18 החודשים שמהחודש השביעי: 6,443.85 × 12.5% × 18 = 14,498.66 ₪, לצד השכר האחרון, פדיון החופשה וההבראה.
אם המטפלת הועסקה גם דרך חברת סיעוד, כל תשלום מתחלק לפי היקף המשרה של כל מעסיק, ואת הכסף שהחברה הפקידה בפיקדון המטפלת מושכת כשהיא עוזבת את ישראל.
מתי התפטרות של מטפלת נחשבת כפיטורים?
ככלל, מי שמתפטרת לא מקבלת פיצויי פיטורים. אבל חוק פיצויי פיטורים קובע מקרים שבהם רואים את ההתפטרות כפיטורים, ואז — אחרי שנת עבודה לפחות — מגיעים פיצויים מלאים: שכר חודש לכל שנה. המקרים הרלוונטיים בסיעוד:
- מצב בריאותי של המטפלת או של בן משפחתה שמצדיק את ההתפטרות (סעיף 6).
- הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או נסיבות שבהן אי אפשר לדרוש ממנה להמשיך (סעיף 11(א)) — למשל איחורים חוזרים בתשלום השכר, השפלה או פגיעה, או הקטנה חד-צדדית של השכר או של היקף המשרה. לפי כל-זכות, כך גם כשחברת סיעוד מפסיקה את חלקה בזמן אשפוז והמשפחה ממשיכה להעסיק רק בחלק המשרה שלה.
- התפטרות לטיפול בילד בתוך 9 חודשים מהלידה (סעיף 7). ראו מטפלת זרה בהריון.
בהרעה מוחשית, המטפלת צריכה להתריע מראש, עדיף בכתב, ולתת למשפחה הזדמנות לתקן — אלא אם ברור שאי אפשר או שאין כוונה לתקן. אם תיקנתם את המצב והיא התפטרה בכל זאת, היא לא זכאית לפיצויים. לכן, כשמטפלת מעלה טענה כזו, כדאי להגיב בכתב, לבדוק אותה ברצינות ולתקן מה שאפשר.
כשההתפטרות מזכה בפיצויים, רכיב הפיצויים מחושב בשיעור 8.33% מהחודש הראשון — שזה בעצם פיצויי הפיטורים המלאים — ולצידו 6.5% במקום תגמולים מהחודש השביעי. ראו חישוב פיצויי פיטורים למטפלת.
המטפלת עזבה בלי הודעה — מה מותר לעשות?
קודם כול, המטופל. נטישה של אדם חסר ישע היא עבירה פלילית, ומעבר לכך — מישהו צריך להיות איתו עכשיו. ודאו השגחה (בן משפחה, מטפל זמני) ועדכנו מיד את הלשכה הפרטית, שמחויבת לפעול מיד כדי לסייע בהשמת מטפלת חלופית.
הצד הכספי. לפי סעיף 7(ב) לחוק הודעה מוקדמת, עובדת שהפסיקה לעבוד בלי לתת הודעה מוקדמת חייבת למעסיק פיצוי בגובה השכר הרגיל של הימים שלא ניתנו. לפי כל-זכות, המעסיק רשאי לנכות סכום זה מהתשלומים שמגיעים לה בסיום. שלושה סייגים חשובים:
- מחשבים לפי החוק. הנוהל של רשות האוכלוסין הוא חובה מינהלית, והוא עצמו קובע שאינו מוסיף על החוק. הניכוי שעומד על הקרקע הבטוחה ביותר הוא לפי תקופת ההודעה שבחוק.
- רק חוב שאינו שנוי במחלוקת. מהשכר האחרון אפשר לנכות חוב קצוב וודאי. אם המטפלת טוענת שעזבה בגלל אי-תשלום שכר או התעללות, זו כבר מחלוקת, ולא עושים דין לעצמכם.
- לא מקזזים נזקים. את עלות המטפלת החלופית או נזקים אחרים אי אפשר לקזז על דעת עצמכם; תביעה כזו מוגשת לבית הדין לעבודה.
דוגמה: מטפלת שעבדה 8 חודשים בשכר 6,443.85 ₪ ועזבה בלי הודעה. לפי החוק היא חייבת 11 ימי הודעה. שווי יום קלנדרי: 6,443.85 ÷ 30 = 214.80 ₪, ולכן הקיזוז הוא כ-2,363 ₪. את פדיון החופשה ושאר הרכיבים עדיין משלמים לה.
הצד המינהלי. אפשר להגיש תלונה לאגף הסיעוד ברשות האוכלוסין, בטופס המקוון או דרך הלשכה. הרשות תשמע את המטפלת, ואם תמצא שעזבה בלי הודעה בנסיבות חמורות שפגעו במטופל, היא רשאית לבטל את האשרה שלה או לסרב להאריך אותה.
ומה אסור: להחזיק את הדרכון שלה כדי "לגבות" את החוב — זו עבירה פלילית — או לעכב את חפציה ומסמכיה.
איך מביאים מטפלת חלופית אחרי התפטרות?
היתר ההעסקה שייך למטופל, לא למטפלת, ולכן הוא ממשיך להיות בתוקף. לפי הנוהל, לשכה פרטית שקיבלה הודעת התפטרות צריכה להודיע מיד למטופל, לנסות להבין את הסיבות ולגשר — ואם לא מצליחה, לסייע באופן מיידי בהשמת מטפלת חלופית. אפשר לקלוט מטפלת שכבר נמצאת בישראל או להזמין מטפלת מחו״ל. התהליך המלא מפורט בהחלפת מטפלת זרה.
המטפלת שהתפטרה צריכה להתייצב בלשכה הפרטית שלה בתוך 7 ימים מסיום העבודה. רשות האוכלוסין רשאית לבדוק עובד שעזב שלושה מטופלים בתוך שנתיים, אבל התפטרות בגלל הרעה מוחשית בתנאים או התעללות לא נחשבת ניצול לרעה של האשרה. אחרי סיום העבודה, המעסיק צריך לדאוג לה למגורים הולמים במשך 7 ימים. גמר החשבון המלא מפורט בסיום העסקה של מטפל זר.
מתי כדאי להתייעץ
כשהמטפלת טוענת שהתפטרה בגלל הרעה בתנאים ודורשת פיצויים, כשרוצים לקזז סכום משמעותי בגלל הודעה שלא ניתנה והיא חולקת על כך, או כשהמטופל נשאר לבד ונגרם לו נזק — כדאי להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה לפני התשלום ולפני כל צעד כלפיה. המטפלת יכולה לפנות לקו לעובד או לממונה על זכויות עובדים זרים במשרד העבודה.
למה CareMate
CareMate מחשבת את גמר החשבון גם כשהמטפלת היא שמסיימת את ההעסקה: פדיון חופשה לפי היתרה המדויקת, דמי הבראה, פיצויים לפי סיבת הסיום והודעה מוקדמת לפי הוותק. תלושי השכר והיתרות שנשמרו לאורך ההעסקה, והתלושים שהמטפלת חתמה עליהם בפורטל העובדת, הם התיעוד שמונע ויכוח בדיעבד. המידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי.
שאלות נפוצות
כמה הודעה מוקדמת מטפלת זרה צריכה לתת?
לפי נוהל רשות האוכלוסין: 7 ימים עד סוף החודש השלישי אצל המטופל, 14 ימים בחודשים 4–6, 21 ימים מהחודש השביעי ועד תום השנה, וחודש אחרי שנת עבודה. ההודעה ניתנת בכתב, גם למשפחה וגם ללשכה הפרטית.
האם מטפלת זרה שהתפטרה זכאית לפיצויים?
בדרך כלל לא לפיצויי פיטורים מלאים, אבל היא זכאית ל-12.5% מהשכר מהחודש השביעי במקום פנסיה, כולל רכיב פיצויים של 6%. פיצויים מלאים מגיעים אחרי שנת עבודה אם התפטרה בנסיבות שהחוק רואה כפיטורים, כמו מצב בריאותי או הרעה מוחשית בתנאי העבודה.
מה עושים אם המטפלת עזבה בלי הודעה?
קודם דואגים להשגחה על המטופל ומעדכנים את הלשכה הפרטית, שחייבת לסייע מיד במציאת מטפלת חלופית. בגמר החשבון אפשר לקזז את שווי ימי ההודעה שלא ניתנו לפי החוק, כשאין מחלוקת אמיתית על החוב, ואפשר להגיש תלונה לאגף הסיעוד ברשות האוכלוסין.
האם מותר להחזיק את הדרכון של מטפלת שהתפטרה?
לא. החזקת דרכון של עובד זר בניגוד לרצונו היא עבירה פלילית, גם אם המשפחה טוענת שהמטפלת חייבת לה כסף. חוב שנוי במחלוקת מבררים בבית הדין לעבודה, לא באמצעות מסמכים או חפצים שלה.
האם משלמים פדיון חופשה למטפלת שהתפטרה?
כן. פדיון חופשה מגיע בכל סיום העסקה, גם בהתפטרות, עבור ימים שנצברו ולא נוצלו בשנה הנוכחית ובשלוש השנים הקלנדריות שלפניה. התשלום מצורף לשכר האחרון.
רוצים לשמור את התשובה הזאת?
7 ימים חינם, בלי כרטיס אשראי, בלי התחייבות. חברו את המידע לתהליך ההעסקה החודשי.
